hétfő, május 07, 2012

Távoktatás vagy konnektivizmus?

 

Távoktatás vagy konnektivizmus

 
A távoktatás és eLearning kurzus keretében, azt a feladatot kaptuk, hogy oktatási menedzserként bemutassuk a távoktatási kurzus és a konnektivista kurzus közötti különbségeket, és ez alapján dönt a cég arról, hogy melyik képzési formát válassza.
Valamelyiket biztosan választani fogja. A két képzési formában az összehasonlítást az oktatási folyamatban jellemző motiválás, aktivizálás és megerősítés hármas egysége, illetve a folyamatra jellemző tevékenységelemek, feladatrendszerek alapján,, ezek bemutatásával kell elvégezni.

A csoportmunkában Bodó Péter, Csuvár Fruzsina, Fülöp Viktória, Szakács Enikő, Szayka Xénia dolgoztunk együtt.

A két képzési forma bemutatása során alapul vettük a szakirodalmat,  tanáraink előadásait és saját tapasztalatainkat. Mindkét képzési formában vannak saját tapasztalataink, és mindkét képzési formát bátran, jó szívvel, lelkesedéssel ajánljuk céges képzéshez is. Igyekeztünk tárgyilagosan vonni párhuzamot a távoktatás és a konnektivista képzés között.
A két képzési forma összehasonlítását a prezentációval mutatjuk be. A prezentációt még kiegészíteném néhány gondolattal, mely a céges képzéssel kapcsolatos, és segíthet a szerencsés választásban.
Fölmerül kérdésként, hogy:
- mennyi időt,
- mennyi pénzt szánnak a képzésre,
- hány résztvevőnek szervezik,
- munkaidőben szeretnék megvalósítani a képzést, vagy munkaidőn kívül,
- milyen szakterületre vonatkozik,
- milyen képzettségük, végzettségük van a képzés résztvevőinek,
- a résztvevők csoportmunkában, vagy egyénileg dolgoznak
- a képzésben heterogén vagy homogén csoport vesz részt
- külső irányítókat, tutorokat, facilitátorokat kívánnak bevonni, vagy a cég szakemberei vállalnák ezeket a feladatokat
Ezeknek a kérdéseknek a körüljárását követően lehet eldönteni, hogy távoktatási vagy konnektivista képzés lenne optimális.
Napjainkban, általában a képzések, beleértve a céges képzések területén még nem ismert és nem szokásos a konnektivista képzési forma, de ha egy szervezetnek fontos a csoportban rejlő erő, a szervezeti tudás, a brainstorming akkor érdemes elgondolkodnia egy konnektivista kurzus megszervezésén. Hihetetlen motiváló ereje van, felszabadítja a kreativitást és erős tudásbázissal rendelkező csapatot épít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése