szerda, február 22, 2012


INFORMÁCIÓS TÁRSASALOM MODELLEK, GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI KÖVETKEZMÉNYEK



Még nem teljes mértékben, de kibontakozófélben van az információs társadalom, mely egy új piacgazdasági fromát jelenít meg. Ma már leggyakrabban ezt az egyre kibővülő gazdasági folyamatokat nevezzük „információgazdaságnak”. Olyan gazdasági szerkezetről beszélhetünk, mely már információgazdaságnak nevezhető és a jövőben egyre intenzívebben fejti ki hatását.

 Az információs társadalom fokozatos térnyerésével megváltozik a modern kapitalizmus posztmodern, információs társadalommá. A lifelong learning filozófiája nagy mértékben hozzájárul a posztmodern társadalomban kibontakozó „tudásiparˮ és az infokommunikációs technológia /IKT/ térnyerésére. Az információs társadalom jelentése olvasatomban a posztmodern társadalom paradigmájáról van szó, amely egy olyan világjelenség, ahol érvényesül mindhárom dominancia és hatásrendszer.

 Információs társadalom azért, mert nap mint nap új információtartalmakat osztunk meg embertársainkkal, de sajnos az is előfordul, hogy akaratunk ellenére téves információkat, vagy hamis adatokat közvetítük, mely nagymértékben megnehezíti a személyközi kommunikációt és az emberi kapcsolatok minőségét. Ugyanakkor gyakran érzékelem  kommunikációs dominancia hatását is környezetemben, mert az olvasás, a szöveg alapú értelmezések még mindig a leggyakrabban alkalmazott információcsere eszköz környezetemben. Az élő videóközvetítések terén piacvezető Ustream infokommunikációs technológia számomra az egyik leghatékonyabb tanulást támogató eszköz, mely nem csak „real-timeˮ közvetítéseket, de archivált tartalmakat is képes sugározni az érdeklődők számára. Elgondolkodhatunk azon, vajon mi lesz azokkal az emberekkel, akik nem tudnak lépést tartani az új információs áradat adaptációjával? Megállapíthatjuk, hogy robogunk a tudásalapú társadalom felé, melybe vagy bevándorlunk, vagy kirekeszt és egyik napról a másikra a rejtett gazdaságban találhatjuk magunkat. Farkas János szerint az információs, kommunikációs és tudás alapú társadalmak részben átfedik egymást és nem lehet teljesen élesen megkülönböztetni őket egymástól, de mégis sajátos módon hangsúlyozza az információs társadalomba történő átmenetet.

Számomra a web 1.0 és web 2.0 azt szolgálja, hogy az emberek virtuálisan összeköttetésben állnak egymással. A két web típus közötti különbség abban nyilvánul meg, hogy a Web 2.0 “felhasználó barát”. Ma a webet bárki feltöltheti tartalommal úgy, hogy az mindenki számára elérhető legyen. Kezdetben a kommunikáció nem volt ennyire összetett; az emberek e-mailben tarthatták a kapcsolatot, esetleg különböző cégek érték el a felhasználót weboldalaikkal, ami azonban egyirányú kommunikációnak mondható.

Azonban fontos számomra, hogy megtanuljam helyesen szelektálni az információáradat között, mert ha túl sok megosztást teszek közzé és nem szűröm az információkat, akkor egy idő után kezelhetetlen (áttekinthetetlen) lesz a felhasználói felületem. A zsúfolt hétköznapjaimat nagymértékben megkönnyíti a web 2.0 alkalmazás, melyet gyakran “social networking-nek” is neveznek a könnyen kezelhető felhasználóbarát jellege miatt. Sokat tanakodom a wikipédia megbízhatóságáról, hiszen közös és mindenki által szerkeszthető tudásbázisról van szó. Én gyakran használom, hiszen jó összefoglalást ad egy témáról, átlátható szerkezettel.  Igaz, hogy bárki szerkesztheti tartalmát és éppen ezért, ha egyetemi dolgozat, vagy egyéb kutatás  elkészítéséről van szó kerülöm a wikipédiából szerzett forrásanyagokat és hivatkozásokat. Úgy gondolom, a szócikkek alján lévő hivatkozások ellenőrzésével nagymértékben kiszűrhetjük a forrásanyag hitelességét, vagy hiteltelenségét. Fontosnak tartom a magyar wikipédia fejlesztését és forrásanyagainak bővítését, hiszen gyakran előfordul, hogy rákeresve egy-egy híres magyar Nóbel-díjas tudósra, kutatóra vagy színművészre, íróra alig-alig találok pár bekezdésnél bővebb információt. Miért tapasztalom ezt a hiányosságot? Vajon ennek a jelenségnek köze van az alapműveltség, illetve a lexikális tudás csökevényességére? Elgondolkodtató, hogy Szent-Györgyi Albertről, Ady Endréről, Blaha Lujzáról és még egy példát kiemelve Csontváry Kosztka Tivadarról miért ír a magyar wikipédia „szegényesˮ terjedelemben? Elhatározom, hogy a közeljövőben kiválasztok néhány ismert és nemzetközileg is nagyra becsült személyt és minden jegyzet, újságcikk, szakirodalom és forrásanyag megjelölésével hozzájárulok a magyar wikipédia fejlesztéséhez, ezzel is növelve az információs tudásalapú társadalom megteremtését. 

Az információs társadalom megjelenésével mind az oktatás, mind a foglalkoztatás területén számos anyagi támogatást nyújtó program létezik, ezzel hozzájárulva az új kommunikációs technologiák és a társadalmi versenyképesség kiépítése felé. Az új lehetőségek megteremtéséhez szükségessé válik a naprakész információk ismerete az elektronikus eljárások és az új térhasználat alkalmazása az információs társadalomban. A napokban rádiót hallgatva arról a meglepő információról értesültem, hogy Európa szerte egyre szélesebb teret hódít az otthon végezhető színes skálájú távmunkák lehetősége, melyben Németország kimagasló arányt képvisel. A high-tech BITCOM 2011-ben végzett 1000 lakosú reprezentatív felmérésből megtudhatjuk, hogy az alkalmazottak több mint 25%-a részesíti előnyben az otthon végezhető távmunka lehetőségét. Az ökológiai előnyökkel járó távmunka (e-work), távoktatás (e-learning) és minden olyan tevékenység, melynek nem feltétele a mobilitás (amit érdemben távúton végezhetünk)  fokozza szabadságérzetünket, csökkenti a stresszt, ökológiai szempontból hozzájárulunk a környezetszennyezés mérsékléséhez. Ezzel az új életmód váltással és pozitív életszemlélet megváltoztatásával nem csak időt és pénzt nyerhetünk, de ergonómiai szempontból is hatékonyabb munkavégzést valósíthatunk meg.  

Az információs társadalomban leggyakrabban előforduló kifejezések egyike a szemantikus web fogalma, melyet úgy értelmezek mint egy intelligens globális „olvasótˮ, mely  segít eligazodni és megtalálni számomra  a hasznos és érdekes forrásanyagokat, tartalmakat. Manapság arról is hallani, hogy a szemantikus web olyan mértékű infokommunikációs technológiai előrelépést mutat, hogy kiérdemelné a magasabb 3.0 verziószámot. A mai használatban lévő web 2.0 egy olyan okos és szervezett interneten történő kommunikációs hálózat, melyben izgalmas, produktív közösségi portálokban szerveződő párbeszédeket folytathatunk a család az oktatás és egyéb színtereken. Az egyik nagy kedvencem a Google kereső –böngésző-, mely rohamos fejlődésének köszönhetően egyre pozitivabb irányban befolyásolja gyorsuló mindennapjaimat pl. google műholdas térképben történő keresés, mely teljesen új dimenzióba helyezi Földünket vagy a grafikonkészítő műveletek elvégzésének lehetősége, mely segít az empirikus kutatásokból származó kvantitatív és kvalitatív eredmények feldolgozásában és rendszerszerű szemléltetésében. Bevallom ezt a rohamos IKT fejlődést és térnyerést nem könnyű követni, ezért tartom szükségszerűnek a folyamatos és tudatos önképzést, mely egyrészt a szakmai megújulást biztosítja, másrészt pedig a  folyamatos tudásunk gyarapítsához járulunk hozzá.

Az előadásban többek között elhangzott az a kérdés is, miszerint a technika vívmányai elveszik szabadidőnket, vagy inkább időt takarít meg számunkra? Saját tapasztalatomból úgy itélem meg, hogy a mai posztmodern társadalomban a lifelong learning filozófiáját és az ergonómia három fő optimalizációs célját követve sokkal hatékonyabb, kényelmesebb és biztonságosabb teljesítményre lehetünk képesek. 

Az időmendzsment fogalma szintén egy lényeges fontosságú kérdés számomra, ugyanis nap mint nap azon gondolkodom, miként tudnám szervezettebbé alakítani a nap 24 óráját. Sokszor Arisztotelész gondolata nyújt lelki támpontot, amikor nem sikerül javítanom az időbeosztásomon. Híres idézete: „Irányítsuk időnket, ne hagyjuk, hogy az idő irányítson minket!” Az egyik legfontosabb feladat számomra, hogy a mai gyorsuló társadalmunkban képesek legyünk eldönteni, melyik a sürgős és fontos munkatevékenység, illetve melyik az a teendő, amelyet később is ráér elvégezni. Tennivalóink helyes sorrendjét nem könnyű meghatározni, de mindenképpen fontos, hiszen nagymértékben befolyásolja sikeres teljesítményünket.

Az időmegtakarítás sikeres támogatásához a google wave technológia segít hozzá, mert valós-idejű (real-time) kommunikációt folytathatok. A wave számomra egy hullámszerű, szupergyors online eszközt jelent, ahol egyszerre beszélgetek és dokumentációkat kezelek, formázok, képeket, fotókat, videókat, térképeket oszthatok meg. Felnőttképzés területén leggyakrabban alkalmazott tanítási-tanulási google wave metódusok a brainstorming, a meeting jegyzetek, a csoport projektek, és szintén a rendezvényszervezés területét is ide sorolhatjuk.

Az Információtudomány és media a XXI. század elején című első blogbejegyzésemet David Ogilvy szociális hálózatokkal kapcsolatos népszerű idézetével zárom: "Ne azt számold, hány embert érsz el, azokat érd el, akik számítanak."

21 megjegyzés:

  1. Egy kicsit továbbszőném az egyik gondolatodat...
    Véleményen szerint a Google, mint kereső alkalmazás az időmegtakarítás, a minél gyorsabb információ megtalálás miatt jött létre. Hiszen ahogy mondod, állandó rohanásban élünk, ezer dolgot csinálunk egyszerre, mégis igen gyakran kevés a nap 24 óra (legalábbis én szívesen megtoldanám még pár órával). A Google segít a böngészésben, a másodperc tört része alatt kínálja fel a kért információt.Igen ám, de hogyan? Kiad számtalan találatot a témában, melyeket mi magunknak kell kiszűrni-válogatni, igencsak erőteljesen. Viszont van egy másik, kevésbé ismert(?) tulajdonsága a Google-nek, mely nem más, mint a mi keresési adataink rögzítése. Minél gyakrabban keresünk egy szóra/témára, annál tanulékonyabb lesz a program (nyomkövető süti: melyik oldalt nyitjuk meg, mire kattintunk). Egy idő után, olyannyira megjegyzi keresési eredményeinket, hogy ha ugyanarra a kifejezésre keresünk rá két különböző számítógépen a találatok sorrendje nem fog megegyezni- köszönhetően a korábbi nyomkövetéseknek! (S ez vonatkozik a reklámokra,ha sokszor keresünk például cipőt, fogorvost, vagy műkörmöst, a Google hirdetési felületén ilyen jellegű marketinggel fogunk találkozni.)
    Egy ilyen esetben nekünk még intenzívebb szűrésre van szükségünk, még jobban oda kell figyelni az információk minőségére, ami plusz idő- és energiabefektetést igényel tőlünk- holott ezt pont csökkenteni akarjuk.
    Félreértés ne essék: szeretem a Google szolgáltatásait, használom is őket,az egyik leggyorsabb információforrásnak gondolom, ámde az eredeti kereső funkciója egyre inkább torzul negatív irányba, ami a felhasználónak jelent megterhelést. És most utalnék vissza az egyik mondatodra: "miszerint a technika vívmányai elveszik szabadidőnket, vagy inkább időt takarít meg számunkra?"...Hát ez az amit igazán nehéz megítélni...

    U.I.: Egyébként örömmel olvastam az írásod, sok dologban megegyezik a véleményünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mókásan szólva, lassan annyi a szűrő program az informatikai piacon, mint amennyi a spam. Nehéz kiválasztani a legegyszerűbb, a legoptimálisabb és persze ingyenes szűrő programokat a sokszor laikus felhasználó számára. Lehetséges, hogy plussz idő –és energiabefektetést igényel, de gondoljunk csak bele, hogy ez az időráfordítás egyszeri befektetést igényel a felhasználótól és valószinű több esetben már nem lesz szüksége különböző „readerˮ programok után keresni, tehát permanens módon biztosítjuk a kéretlen és sokszor vírusveszéllyel járó információk elkerülését.

      Törlés
    2. Nem kekeckedésből, de a spam és a vírus két külön fogalom. A spam az tulajdonképpen minden olya, reklám, hirdetés, ajánlat, amit nem te rendelsz, azt csak kéretlenül rázúdítják. Míg a vírus általában egy rosszindulatú, önmagát sokszorozni képes program, mely a gép fájljait, dokumentumait, vagy az egész számítógépet képes tönkretenni.
      A spameket igen nehéz kiszűrni a programoknak, ezért is van ezekből kevés, és hamar elavulnak. (Ez alól némiképp kivételt képeznek a levelezőrendszerek spamszűrői.)
      Amire te gondolsz, az a vírusirtó, abból valóban tömve van a számítástechnikai piac. Abban igazad van, hogy víruskeresők és -irtók esetében viszonylag kicsi a befektetés (pár tízezer forint körül már kapni kitűnő legális programokat), habár ezeket is frissíteni kell, így igényel némi energiát :-)

      Törlés
    3. Kedves Orsolya, természetesen értem a spam-ok és a vírusok közötti különbséget és külön köszönöm, hogy pár mondatban jellemezted a két rakoncátlan „kártevőkˮ tulajdonságait azok számára, akik kevésbé ismerik az ilyen informatikai problémákat. Meg kell jegyeznem, hogy sajnos léteznek olyan káros spam-ok is, amelyek azon kívül, hogy kéretlenek, még ráadásul virustartalommal is rendelkeznek. Ezért nagyon fontosnak tartom az ilyen kéretlen levelek nem megnyitását, mert percek alatt megsemmisíthetik méregdrága gépünket és az általunk őrzött eszmei tartalmat.

      Törlés
  2. Xeni, a távmunkáról igazán jó hallani. És arról is jó hallani, hogy Németországban akkor ezek szerint már kezdik az emberek a technológiát utolérni. Ugye, hogy mennyivel egyszerűbb és gyorsabban elintézhető lenne minden, ha bevonnánk az internetet az életünkbe? Olyan fura, hogy mást sem hallok, csak azt, hogy kevés az időm, nem jut időm szórakozásra, nincsenek barátaim, mert nincs időm elmenni velük egy koncertre, vacsorára, társasjáték délutánra, vagy bármi másra. Közben pedig az orrunk előtt integetnek a kihasználatlan lehetőségek. És az a legszörnyűbb az egészben, hogy mint munkaadó rettenetesen meg kellene erőszakolnom magam, hogy engedjem távmunkában dolgozni a beosztottakat. Miért? Sajnos még mindig nagyon sok az aféle gondolkodás, hogy munkaidőben dolgozzál, és állj rendelkezésre. Nem lenne inkább lényeges az, hogy legyen az adott munka elvégezve? Jó, persze határidőre. Hát hol van az a szemléletváltás?

    Nagyon jó olvasni már a sokadik verziót ugyanerre a témára, és nagyon jó látni, hogy mindenki más szemszögből közelíti meg. Nehézség volt számomra, hogy ne olvassam el senki blogját, mielőtt a sajátomat megírom, mert már akkor hajtott a kíváncsiság, hogy milyen a Tiétek. JÓ! De tényleg...

    És munkára fel, én várom a beígért Wikipédia bejegyzéseket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én itt, Magyarországon dolgozom távmunkában, vagyis itthonról végzem el a feladataimat és csak a személyes megbeszélések miatt (ügyfelekkel, munkatársakkal) kell utaznom. Van, amikor a megbeszéléseket is a Skype segítségével bonyolítjuk. E mellett e-mailes, telefonos kapcsolattartás az általános. Ugyanazt csinálom, mintha egy irodában ülnék. Vagyis irodában ülök, csak a sajátomban.

      Kényelmes. Reggel felkelek és csak átmegyek a másik szobába és hipp-hopp a munkahelyemen vagyok. Vannak, akik elhűlnek, hogy hogy bírom ki egyedül, ez a forma egy kicsit elmagányosít, annak való, aki szeret egyedül és önállóan dolgozni. Nagyon kell tudni menedzselni az időt, különben szétfolyik a nap (ebben van még mit fejlődnöm, pedig már egy pár éve így dolgozom).

      Igen, az a fontos szerintem is, hogy határidőre és a megfelelő minőségben el legyen végezve a feladat, de ha olyan a munka, akkor a rendelkezésre állás is fontos lehet. Például lehet telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltetni távmunkában, de ha az ügyfélszolgálatnak 8-17 kell "nyitva" lennie, akkor a távmunkásnak is rendelkezésre kell állnia ebben az időben.

      Törlés
    2. Kedves Tündi, teljes mértékben megértem a problémádat és valóban nagyfokú bizalmat kell érezned ahhoz, hogy a munkavállalódat átengedd egy atipikus munkaforma világába, ahol a jogi szabályozástól kezdve az eszközhasználat nehézségein keresztül a költségek és a munkavégzéshez kapcsolódó kiadások rendezéséig mindent megfelelően tudj biztosítani. Azonban mégis úgy vélem, hogy a mai posztmodern gondolkodás mellett nyitni és bízni kellene a távmunkát előnybe részesítő munkavállalókban.

      Törlés
    3. Xéni, egyetértek. Hatalmas lehetőségek lennének a távmunkában. Csak pár gondolat, ami hirtelen beugrott: gyesen/gyeden lévő kismamák; akik részmunkaidőben szeretnének dolgozni (másodállásként); fogyatékkal élők.
      Megint csak arról van szó, hogy sajnos hazánkban nem aknázzuk ki a lehetőségeket. S ebben biztos, hogy közre játszik a Tündi által említett bizalmatlanság, a "szokatlanság" (nincsenek nálunk ennek tradíciói) és megkockáztatom, hogy talán még a számítástechnikai eszközök használatában való bizonytalanság is.

      Törlés
    4. Kedves Orsolya, örülök az elgondolkodtató kommentjeidnek, hiszen folyamatosan arra késztetnek, hogy aktívan résztvegyek a blogolásban, ami kétségtelenül a felnőttoktatás egyik leghatékonyabb személyiségformáló színtere. Mivel nincsenek nálunk még kiforrot tradíciói a távmunka kínálta lehetőségeknek, ezért tartom szükségszerűnek a GYESEN, GYEDEN lévő édesanyák és egyéb célcsoportok számára az IKT eszközök alapjainak elsajátítását, ha formális úton nem is, de informális és non-formális tanulás kereteken belül feltétlenül.

      Törlés
    5. Xéni, lehet, hogy a blogspot kicsit megkavarta a neveket:-) Én írtam a a gyesen lévő kismamákról, és a a számukra ígérkező távmunka lehetőségekről (meg fent a spam-vírus problémáról is), nem Orsi.
      Illetve a távoktatás is lehetőség lenne a kismamáknak, sőt a nyugdíjasoknak is,, hogy hasznosan töltsék el a mindennapokat.
      Csak valóban ez az elképzelés megkövetelné az IKT eszközök ismeretét- ami gyerekcipőben jár még.
      Ami még erről eszembe jutott az egy érdekes kezdeményezés, amivel pár éve találkoztam magam is. Kifejezetten nyugdíjasoknak szerveznek számítástechnikai képzéseket önköltséges alapon (pár ezer forintért), de találkoztam ingyenes képzéssel is. Én is ellátogattam egy ilyen "klubba" és öröm volt nézni a nagyszülőket, akik boldogan csinálták a feladatokat, mert valóban érdekelte őket...

      Törlés
    6. Kezdö bloggerként nézzétek el nekem ezt a kis „szépséghibátˮ, ugyanis a téma tartalmából simán kiderül kinek szólnak a bejegyzések. Számomra az a lényeg, hogy pörögünk, haladjunk 1000-el és teljesítsük ezt a kőkemény feladatot és nem az, hogy Katát, Ilonát, Fannit nevezek meg! Szerintem koncentráljunk a kitűzött céljaink felé és ne zavarjuk meg a blogolás flow-élményét egy kis figyelmetlenséggel.

      Törlés
    7. Kedves Tündi,
      Jut eszembe! Kommentedben írsz az időgazdálkodás problémaköréről. A hatékony időgazdálkodás elősegítéséhez hozzájárulnak a különféle marketing információs rendszer /MIR/ által kifejlesztett piaci tényezők, melyek piaci információk begyűjtésével és a piaci környezet elemzése segítségével támogatják az időmegtakarító technikák optimális kihasználását. A bevásárlóközpontokban megjelenő tömérdek információzuhatag többek között arra is szolgál, hogy gondolkodás és felesleges körök lefutása nélkül megvásárold azt, amire épp akkor szükséged van. Tehát az információk okos megjelentetése nagyban befolyásolja az időfelhasználásunkat.

      Törlés
  3. Kedves Orsolya, örömmel olvasom, hogy Te is otthonról végzed a felelősségteljes munkádat, ami számomra is egy szimpatikus munkaforma. Viszont azt is meg kell említenünk, hogy a hagyományos és a távmunka világa egyaránt tartalmaz negativ és pozitív elemeket, melyekkel szembe kell néznünk és gyorsan, hatékonyan tudni megoldani az esetleges nehézségeket. Megemlítenék pár szempontot, ami miatt érdemes elgondolkodni a távdolgozók előnyeiről: nagyfokú szabadságérzet, csökkenő stressz, egészség és biztonság, életmód változás, kihagyhatatlan az ergonómia maximális jelenléte, hatékonyabb munkavégzés, versenyelőny a munkaerő-piacon, idő gazdálkodás, pénz nyereség, mobilitás, stb. További hatékony munkavégzést kívánok! :)

    VálaszTörlés
  4. A kérdéskör egy nem elhanyagolható akadálya kishazánkban különösen a munakadók és munkavállalók "érdekes" viszonya...
    (a bizalmatlanság, a munkavállalók kizsákmányolása, illetve meg nem becsülése, a másik oldalról nem ritkán a felelősség elhárítása, stb.) Az utólsó szempont lenne a technika/hozzáértési probléma. Már csak azért is, mert a magasan képzettek jelentős része simán tudna így dolgozni, még sem nagyon teheti...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Péter, jobban belegondolva ebbe a kérdéskörbe valóban így van, mert hallottam már azt, hogy minden előtudás nélkül csupán egy számítógép, egy-két program és internet használatával máris mehet az otthonról végezhető távmunka. Azt is írod, hogy a magasan képzettek jelentős része nem teheti meg ezt a munkaformát, ez alatt mit értesz? Az én olvasatomban minél szakképzettebb egy ember, annál rugalmasabb a munkabeosztása...

      Törlés
    2. Munkaadója nem engedélyezi:-(

      Törlés
    3. Hát ez valóban szomorú tény, holott Németországban egy talyi felmérésből kiderült, hogy minden otthonról végezhető távmunka a munkáltatónak sokkal alacsonyabb járulékot jelent a távdolgozója, mint hagyományos munkaviszonyban. Egy feltételnek /a sok közül/ azonban meg kell felelni azok számára, akik távmunkában gondolkoznak, biztosítaniuk kell egy külön helységet a munkafolyamatok hatékony és biztonságos elvégzésére. Tehát az ergon. szempontokat is figyelembe kell venni.

      Törlés
  5. Kedves Xénia! Tegnap már írtam egy bejegyzést ehhez a blogodhoz, de most sehol se látom. Megpróbálom újra leírni, mit gondoltam akkor. Azt fejtegettem, hogy szerintem a távmunka sem való mindenkinek. Mert, aki könnyen a "halogatás pszichológiáját" követi, az is bajba kerülhet és aki nem tud "elszakadni" a munkától, az is.
    Az időmenedzselés kérdéskörhöz, "döntsük el, hogy mi fontos, mi nem", küldtem egy youtube videót, melyet a napokban láttam. Körülbelül erről szól és nagyon tanulságos. A legtöbb ember így vagy úgy, de mindent beleprésel az idejébe. Tényleg kérdés, hogy megéri-e? Nézd meg, bár lehet, hogy már ismered:
    http://www.youtube.com/watch?v=jI87IEnwh4w&feature=related
    A harmadik dolog a másik kurzushoz írt cikkedhez tartozott, így ma már az nem fontos.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Marianna, a lifelong learning koncepció filozófiája mentén haladva ma egy egészséges, tudatos felnőttnek illik tudnia, hogy „hol a határˮ. A bejegyzésben olyan szélsőséges példákat említesz, akik nem ismerik saját életük kürül a helyes értékrend kialakítását. Az egyik kórosan lusta, a másik pedig munkafüggő „sztahanovista”. Ahhoz, hogy valaki sikeresen részt tudjon vállalni egy távmunkában, távoktatásban feltétlenül szüksége van a helyes időgazdálkodás és önkontroll kialakítására. Ez is tanulható, mint minden más, még ha nehéz is! :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Xénia és Kedves Mindenki,
    Xénia, igazad van abban, hogy egy egészséges felnőttnek tudnia kellene, hogy hol a határ és persze a nagyon szélsőséges példák annyira nem gyakoriak, de személy szerint ismerek párat, akikkel elszaladt a ló például netezés vagy munka terén, amit persze ezek az emberek nem nagyon szoktak beismerni. Ugyanakkor ez nem mond el semmit, hiszen nem végeztem reprezentatív felmérést, de talán a saját példámat el tudom mondani.
    Munkahelyemen most kezdték el nemrég bevezetni, hogy munkaidőnk 40%-ában dolgozhatunk otthonról, mert már nem férünk be az irodába. Bennem kétes érzések vannak és különböző napokban, különbözőképpen élem meg az otthonról való dolgozást. Van, amikor teljes mértékben tudok koncentrálni és vannak olyan feladatok, amiket könnyebben el tudok végezni otthon, de sokszor ütközök kommunikációs problémákba, hiába van lehetőségem használni a kommunikátort, a telefont, ezt sokszor videóval egybekötve és a sima levelezést. Másrészt sok minden függ attól, hogy az embernek mennyi és milyen jellegű munkája van az adott napon, emiatt van, hogy fel sem kellek egész nap a gép mellől és van olyan is, hogy esetleg meg is tudok főzni, vagy ki tudok takarítani. Persze, sokakkal el tud szaladni a ló mindkét irányba, de tényleg fontos az önuralom.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Katalin, ez egy roppant nehéz kérdés, ugyanis ha azért vagyok „egész napˮ a gép előtt, mert mászáj, mert nélküle kudarcba fulladnak a terveim, mert külső kényszer hatására tesszem, akkor természetesen nem beszélhetünk függőségről, hanem kényszermunkáról. Vannak sajnos olyan esetek is, akik céltalanul bolyonganak a neten és hosszú órákon keresztül csak a monitort csodálva tengetik napjaikat. A lelki és testi egészségünk megőrzésére érdekében mindenképp tartsuk be a minden tíz perc utáni egy perces pihenőt. Ahhoz, hogy hatékonyan működjön otthonról a távmunka, talán még nagyobb rendezettségre, otthoni szervezettségre van szükségük. Nehéz eleinte szembesülni ezzel a helyzettel, mert egyszerre vagyok otthon is és a munkahelyemen is...

    VálaszTörlés